Kerstmis is vaker……

De piek van het jaar, zichtbaar boven in de boom, aan de kassa’s van de winkels, aan tafel, in de warme wensen die wij elkaar wensen, hoe mooi is dat? Da’s prachtig! En het is maar een piek. Wat kerstmis mede zo bijzonder maakt, is de regelmaat. Daar zijn wij van, rust, reinheid en … juist, regelmaat.  Dat geeft houvast, zekerheid. Ieder jaar weer, wat er ook gebeurt.

Dan laat nagenoeg iedereen zien dat het wél kan, dat wij wél sociale wezens zijn die anderen aandacht geven, luisteren, ons bekommeren om……  Er wordt dan hard geroepen ‘vrede op aarde’ en het is nog gemeend óók!  Er zijn zelfs ‘wapenstilstanden’, een absurditeit die nog groter is dan de oorlog die er woedt. Cynisch, helaas niet, het is nu eenmaal zoals het is.

Vanuit een ander perspectief is kerstmis hét moment om weer eens een poging te wagen, om er dan toch maar iets ‘beters’ van te maken, met elkaar.  De verschillen om te zetten naar complementaire talenten, de strijdbijlen te begraven. Even niet bezig met de business. Gewoon, met datgene waar het écht om gaat, met elkaar! En vooral dáár dan in te blijven hangen, vasthouden, volhouden. Ook in het ‘kleine’. Gast aan tafel, helpen oversteken, afspraken nakomen, ook aandacht voor de búren, respect tonen óók als het je niet uitkomt, op tijd zijn, reageren op álle vragen die in de Email gesteld worden, niet aan andermans spullen komen, fatsoenlijk parkeren zodat er voor anderen ook plek is, je rekeningen gewoon op tijd betalen, feedback némen met alleen de opmerking “dank je wel” en stoppen met ‘ik ben nou eenmaal zo’ of,  ‘da’s niks voor mij’.

Kerstmis is voorlopig nog vaker. Fijne feestdagen.

Categories: Uncategorized