NIET DOEN!

Hoe komt het toch dat je een verlanglijstje hebt, dingen die je graag wilt doen, alleen het komt er maar niet van. Dat komt doordat er andere ‘dingen’ zijn die je tegenhouden die groter zijn en die ‘winnen’.  In de regel hebben wij een vast pakket aan tegenhoudt smoezen;  te duur, te druk, geen tijd, kwam er gewoon niet van en noem maar op.  Laten dat nou niet de échte redenen zijn. Wat is het dan wel? Ik noem een paar échte redenen.

Angst om te falen, stel dat het niet lukt om af te vallen, te stoppen met roken, die ene cursus te volgen, die partner buiten zetten, het huis te schilderen, de auto te laten repareren, licht op je fiets etc etc….  Stel dat iemand je na verloop van tijd vraagt “en… is het gelukt” en je moet dat (zo voelt dat tenminste) weer uitleggen. Da’s soms voldoende reden om er maar helemaal niet aan te beginnen. Zo ben ik na lang aarzelen een cursus gaan doen, dat heette de NLP Practitioner. Ik wilde wel eens weten wat er nog meer ‘te koop’ was in de wereld en welke technieken mij daar bij zouden gaan helpen. Vooraf kwam er al een golf aan ‘tegenwerking’ in de vorm van opmerkingen als; ‘zweverig gedoe’, ‘o, dat is van Ratelband, de tsjakka man’, of, ‘pas maar op, het is een hele enge sekte’…..  En toch kwam het moment dat ik alle tegenargumenten van tafel veegde en mij opgaf voor de eerste 12 dagen.

Daarna kwamen er nog 12 (de vervolgcursus) en nog eens 12 en andere cursussen en anno nu ben ik op zoek naar wat ik in het verlengde van al het eerder geleerde nog meer kan doen.  In het begin was het totaal niet wat ik verwachtte, niks technieken,  wel mensen met allerlei (herkenbare) verhalen, waarvan vooral werd uitgelegd hoe ‘het allemaal zo kon gebeuren’. Die verhalen, dat had ik eerst totaal niet in de gaten, waren ook míjn verhalen.

Langzaam begon ik de patronen te zien, ook die bij mijzelf, die soms tot behoorlijk destructieve gevolgen geleid hadden. Patronen die ik (soms) zelf gecreëerd had en nog heilig in geloofde ook. Nu begreep ik ook ‘zweverig’ en ‘sekte’, die hoorden gewoon in rij van ‘te duur’, ‘geen tijd’, ‘te druk’, sterker nog, ik had in het verleden dezelfde smoezen gebruikt.

Wat ik er dan aan gehad heb? Ik heb ongelofelijk veel geleerd over ‘ik’ en vooral ‘waarom ik de dingen deed die ik deed’. Wat mij dat opgeleverd heeft?  Ik vertel het je graag nog een keer en voorlopig hou ik het bij een advies en dat is:  Ben je écht tevreden met je leven, zoals alles gaat, je relaties, je werk en noem maar op, blijf dan vooral doen wat je doet, want dan heb je de juiste ‘formule’ te pakken.  Ben je het niet en geloof je écht dat NLP een sekte is, zweverig en je niets biedt om je leven te (ver)beteren, doe het dan vooral NIET!

NLP Retreat

Categories: Uncategorized