Staafmixercommunicatie

Sta er eens bij stil wat het verschil is tussen ‘een is maar alleen’ en ‘twee is al een groep’.

Als individu hebben wij onze levensvisie en vinden overal wel wat van. Ons zogenaamde ‘wereldbeeld’. Dat wereldbeeld is uniek, simpelweg omdat wij uniek zijn. Vanaf het moment dat wij communiceren met anderen, die op hun beurt ook uniek zijn, stappen wij in een staafmixermoment. De wereldbeelden dwarrelen met grote brokken door elkaar. Met wat geluk wordt het een ‘papje’, dan zijn wij met elkaar in verbinding, worden een homogene massa en kan de uitkomst smakelijk zijn. Dat noemen wij dan een ‘goed gesprek’ of ‘dat was een leuke avond’. Met wat minder geluk, doet de staafmixer wel zijn werk, alleen de uitkomst is een warrige onsmakelijk uitziende brei. De wereldbeelden worden wél vermengd en leiden tot botsende overtuigingen, waar onvermijdelijk een waardeoordeel aan gekoppeld wordt. Wij vinden dan wat van de ander, meestal niet echt complimenteus en het gesprek of de avond (het moment) geeft achteraf stof tot nadenken. Meestal in de zin van ‘het had leuker kunnen zijn’, of ‘jammer dat hij of zij het niet zus of zo gedaan hebben’.

Kunnen wij de som der delen zó beïnvloeden dat de uitkomst vaker positief is?

Stel je voor dat dat kán? Welk effect zou dat hebben, bijvoorbeeld in je relatie? Wat te denken van op je werk, of in contact met kennissen? Wat te denken van een sollicitatiegesprek, of met buren waar je tot op dat moment niet helemaal mee op een lijn zit? Goed nieuws, dat kán. 

Wat bedoel ik met ‘de som der delen’ ? Ieder mens staat voor een dynamiek, gevormd door afkomst, opvoeding, opleiding etc etc. Er zullen nooit twee identieke dynamieken zijn. Dus, stop je twee mensen bij elkaar, dan reageren die dynamieken met elkaar, gewoon ouderwetse chemie, stofje A bij stofje B genereert áltijd een ander stofje en hoeft niet per sé stofje C te zijn. Hoe groter het empathisch vermogen van beide dynamieken, hoe beter (verbinding / synergie) de som der delen is. Dus, empathie is het sleutelbegrip voor een betere verbinding. Overigens de letterlijke betekenis van empathie is: ‘je verplaatsen in de ander, zonder jezelf er in te verliezen’. Hoe doe je dat?  Sowieso door goed en meer te luisteren, dat is een absolute vereiste. Vervolgens een stap verder gaan, door zónder oordeel te luisteren. Laat wat anderen ergens van vinden bij hen, reageer er eens niet op (je doet dat immers vanuit jouw dynamiek, waarvan het de vraag is of dat leidt tot een gewenst effect).  Dat is vrij gemakkelijk met iemand (of een groep) waar je het volledig mee eens bent en nog niet zo gemakkelijk als andere denkbeelden niet stroken met die van jou of wellicht zelfs tegen de borst stuiten. Je kunt je afvragen of het zinvol is daar energie in te stoppen en/of je überhaupt met deze mens(en) wilt verkeren.

Los van ‘empathie’ zijn er nog talloze manieren, technieken, zienswijzen, die er voor kunnen zorgen dat je beter begrepen wordt of beter begrijpt. Daar kom ik volgende keer graag op terug.

Categories: Uncategorized